5 miljoen euro aan Europese financiering beschikbaar voor energieoplossingen in onze regio

04 jun 2021

Interreg Euregio Maas-Rijn (EMR) coördinator Mark Vos: "Energie is een belangrijk onderwerp - er zijn slimme oplossingen nodig".

Om innovatieve energieprojecten te ondersteunen, lanceert het Interreg Euregio Maas-Rijn (EMR)-programma een speciale projectoproep met een focus op energie. De oproep is specifiek bedoeld om de hulpbronnenefficiëntie van het MKB/KMO te vergroten. Geïnteresseerde partnerschappen kunnen vanaf 31 augustus 2021 hun aanvraagformulier indienen via het elektronisch monitoringsysteem (eMS). Indienen is mogelijk tot 21 september, 12 uur 's middags.  13 samenwerkende regionale partners werken aan het Interreg EMR-programma in het grensgebied tussen Duitsland, Nederland en België. Het programma is de lokale omzetting van het grensoverschrijdende financieringsprogramma van de Europese Unie.

Financiering

De € 5 miljoen Europese financiering zal worden aangevuld met € 5 miljoen nationale en private investeringen, die de eigen bijdrage van de partners vertegenwoordigen. Deze Interreg EMR-oproep staat open voor initiatieven die bijdragen tot een efficiënter gebruik van hulpbronnen in het MKB/KMO met oplossingen op het gebied van groene waterstof, energiegemeenschappen, het gebruik van laagspanningsgelijkstroomtechnologie en de ontwikkeling van lokale productie van geïntegreerde fotovoltaïsche technologie. Daarnaast zijn eveneens projecten op het vlak van de uitwisseling van informatie over energie mogelijk om de energietransitie te stimuleren en te bevorderen en synergiën te creëren.

Projectoproep

De indiening van aanvraagformulieren voor de energieoproep is mogelijk van 31 augustus tot 21 september 2021, 12.00 uur. Voor de huidige programmaperiode kunnen projecten nog tot eind 2023 financiering ontvangen. Vandaar is het programma voor deze oproep op zoek naar rijpe innovatieve projecten die binnen 18 maanden een aanzienlijke impact kunnen hebben. Voor deze oproep is een budget van € 5 miljoen aan Europese financiering ter beschikking gesteld. Deze Europese financiering vertegenwoordigt een cofinanciering van max. 50 %. De projecten moeten zelf voor de overige 50 % zorgen. In sommige gevallen kan er nationale cofinanciering voor deze bijdrage beschikbaar zijn. 

Tijdschema

Datum   Stap 
24.06.2021 Webinar projektoproep 8
17.08.2021 Publicatie volledige subsidieregeling
31.08.2021  Opening van het monitoringsysteem eMS voor het indienen van projecten
21.09.2021 Deadline voor indiening
08.12.2021 Selectie van projecten