LIVES project gaat de strijd aan tegen plastic afval in de rivieren

29 okt 2019

Met een evenement in oktober in Kerkrade lanceerde LIVES een project waarin vijf verschillende systemen getest gaan worden die afval uit de Maas opvangen. Het doel is om hiermee de ‘plastic soep’ in de zee tegen te gaan. Tegen het eind van het jaar hoopt LIVES een definitief model te presenteren.

In de loop van de rivier in Frankrijk, België en Nederland belandt er afval in het water van industrie, landbouw, scheepvaart en huishoudens. Uiteindelijk komt het in de zee terecht waar het een ‘plastic soep’ vormt. ‘Is een flesje nog wel een flesje als die in Rotterdam aankomt?’ vraagt Sylvia Spierts, coordinator van LIVES, zich af. ‘Je kunt plastic beter al in de loop van de rivier opvangen’. Een test toont aan dat er van 62.000 stuks afval in de Maas meer dan de helft in Limburg zijn gevonden. Maar liefst 84% daarvan is plastic.

Mensen klagen al jaren over het afval in de Maas. Een Europese aanpak hiervoor is er echter nog niet. Een internationale aanpak is nodig; rivieren stoppen immers niet bij de grens. Daarom brengt het project LIVES organisaties uit België, Nederland en Duitsland samen en creëren ze bewustzijn over de oorzaken van plastic afval.

LIVES (Litter Free Rivers and Streams) wordt geleid door Provincie Limburg (NL) en ontvangt steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling.