LIVES-project ruimt 500 kg afval op om mensen bewust te maken van 'plastic soep'

27 apr 2019

Op 26 april hield het LIVES-project een internationale opruimactie aan de oevers van de Maas in Kessenich (België). Hiermee wil het project aandacht geven aan de grote hoeveelheden plastic in rivieren en beken. 70 vrijwilligers haalden in totaal 500 kg afval op. Kleine stukjes plastic, in het Engles ‘nurdles’ of ‘mini-plastics’ genoemd, bleken de grootste vervuilers.

Het LIVES-project start dit voorjaar en zal beleid ontwikkelen om de hoeveelheid plastic in rivieren en beken in de Euregio te verminderen. De opruimactie werd georganiseerd door de projectpartners Vlaamse Waterweg nv (BE) en Rijkswaterstaat (NL). De deelnemers kregen eerst een presentatie over hoe plastic afval afkomstig uit de landbouw, industrie en huishoudens in rivieren terechtkomt. Uiteindelijk stroomt het afval naar de zee waar het de 'plastic soep' veroorzaakt.

Achtergrond

Waterzuiveringsinstallaties weten piepkleine plasticdeeltjes niet uit het water te halen, waardoor deze in stromen en rivieren terechtkomen. Dit veroorzaakt grootschalige vervuiling die voor het menselijk oog niet direct zichtbaar is. De kleine plasticdeeltjes komen terecht in de magen van vissen en andere dieren en uiteindelijk in het menselijk lichaam.

LIVES-project

Het Interreg-project LIVES (Litter Free Rivers and Streams) is een grensoverschrijdend project om plastic afval in de Maas te verminderen. Het doel is om het afval tegen het einde van het project in 2021 met 50% te verminderen.

Lead partner van LIVES is de Provincie Limburg. Het project ontvangt EUR 825.000 aan Europese middelen uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO).