Zes nieuwe projecten van start

04 feb 2020

Deze maand gaan er zes nieuwe projecten van start. Tijdens een ceremonie op 3 februari ontvingen zij hun toekenningsbrief. Drie projecten zijn gericht op de doelstelling Innovatie; de andere drie hebben betrekking op de investeringsprioriteit Economie.

Innovatie

AACoMa

Innovatief materiaalontwerp en geavanceerde productiemethoden bieden grote kansen voor het MKB/KMO's. Nieuwe materialen zoals composieten kunnen worden toegepast in zeer uiteenlopende sectoren, zoals transport (met name de auto-industrie), bouw en infrastructuur, consumentenproducten en werktuigmachines. Tegelijkertijd vormt innovatie ook een risico voor het MKB/KMO's. De bedrijven moeten immers investeren in expertise, vaardigheden, personeel, demonstraties en tests.

AACoMa ondersteunt geavanceerde composietproductie en werkt daarbij nauw samen met bedrijven en onderzoeksinstellingen. Om de haalbaarheid, kwaliteit en productiviteit aan te tonen, maakt AACoMa gebruik van geavanceerde technologieën bij de systeemontwikkeling van materialen en integratieve lichtgewichtproductie.

Hoofdpartner: CENTEXBEL
Steun uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling: € 1.478.453,06

E-TEST

De Einstein-telescoop moet nieuwe inzichten opleveren over het begin van het universum. De infrastructuur zal 300 meter onder de grond komen om storende trillingen en bewegingen als gevolg van menselijke activiteiten, de wind en de grond te verminderen. E-TEST is een belangrijk onderdeel van de Einstein-telescoop. Er wordt ondergronds onderzoek uitgevoerd om de geologie van de Euregio Maas-Rijn in kaart te brengen en te modelleren. Op basis hiervan zullen het optimale ontwerp en de optimale locatie van de Einstein-telescoop worden bepaald. E-TEST zal ook een prototype bouwen – een grote spiegel die in een cryogene omgeving hangt – om de technologie van de telescoop te valideren.

Hoofdpartner: Liège Interface Entreprises
Steun uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling: € 7.498.398,10

GYM – Generate Your Muscle

GYM is de afkorting van ‘Generate Your Muscle’. Het behoud van spiermassa en spierkracht is essentieel voor een gezond leven. Door ziekte en veroudering neemt de spiermassa echter af. Er zijn nog altijd geen methoden om die afbraak van spiermassa tegen te houden.

Uit recent onderzoek is echter gebleken dat spierstamcellen de aanmaak van gezonde spiervezels kunnen stimuleren. In het kader van Generate Your Muscle zal deze spierstamceltherapie worden getest. Specifiek zal het onderzoek gericht zijn op de veiligheid en de effectiviteit van deze therapie voor patiënten met een spierziekte. Uiteindelijk moet in het kader van het project de productie van spierstamcellen in een nieuwe spin-off worden opgeschaald. Dit moet de therapie betaalbaar en algemeen beschikbaar maken.

Hoofdpartner: Maastricht University
Steun uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling: € 1.422.888,23

Economie

DigitSME

Voor kleine en middelgrote bedrijven (MKB/KMO's) is een internationale en digitale mentaliteit essentieel. DigitSME is bedoeld om het MKB/KMO op deze gebieden te versterken. In het kader van het project wordt eerst in kaart gebracht waar een bedrijf staat als het gaat om internationale en digitale aspecten. Vervolgens gaan de bedrijven in grensoverschrijdende clusters en met hulp van deskundigen hun digitale en internationale competenties verbeteren. Tot slot zullen de ondernemers worden gecoacht bij de overgang naar digitale marketing en bij het betreden van de buitenlandse markt.

Hoofdpartner: IHK Aachen
Steun uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling: € 761.282,35

ST®EAM

De schaarste aan natuurlijke materialen vraagt om een circulaire economie waarin gebruik wordt gemaakt van duurzame materialen. Voor nieuwe materialen zijn niet alleen minder grondstoffen nodig, maar zij brengen ook kansen met zich mee voor innovatieve productontwikkeling en productontwerp. ST®EAM bundelt wetenschappelijke en technologische kennis over nieuwe, duurzame materialen. In het kader van dit project worden MKB/KMO's gecoacht en begeleid bij de transitie. In een proces van co-creatie zullen 40 prototypes van innovatieve circulaire materialen worden ontwikkeld. Door in te spelen op de nieuwste ontwikkelingen en inzichten uit de designsector stimuleert ST®EAM nieuwe vormen van ondernemerschap.

Hoofdpartner: UC Leuven & Limburg
Steun uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling: € 1.947.073,07

QRM4.0

Klanten verwachten snelle levertijden en volledig op maat gemaakte producten. Dit dwingt het MKB/KMO's om hun productieprocessen te vernieuwen. Het verkorten van doorlooptijden vraagt om mensgerichte procesinnovatie (‘Quick Response Manufacturing’) en innovatieve digitale technologieën (‘Industry 4.0’).

QRM4.0 ondersteunt het MKB/KMO's bij dit Quick Response Manufacturing-traject door middel van coaching, training en het delen van expertise en best practices. De deelnemende bedrijven zullen concrete knowhow ontvangen en kennis opdoen door middel van praktische workshops, bedrijfsbezoeken, demonstraties en interacties met innovatieleiders. Via een vouchersysteem krijgen bedrijven ondersteuning en coaching om hun productieproces te transformeren en te digitaliseren. Een netwerk van MKB-fabrikanten en IT-dienstverleners dient als learning-platform voor het uitwisselen van best practices.

Lead partner: SIRRIS
Steun uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling: € 1.682.154,27