EUTech

Het belangrijkste doel van het project is om leerlingen in het basisonderwijs en de eerste fase van het voortgezet onderwijs voor bèta/techniek kortweg STEMte stimuleren en hen zo te enthousiasmeren​ voor een vervolgopleiding bèta/techniek of een technisch beroep. Deze doelgroep wordt bewust gekozen omdat ze aan de vooravond staan van hun keuze voor een studieprofiel. Het project laat studenten op een uitdagende, praktische en inspirerende manier kennismaken met de verschillende facetten van techniek.

Het project richt zich daarmee op een zeer belangrijke uitdaging van bedrijven in de EMR: het gebrek aan voldoende technische competenties. Er worden of worden momenteel Euregionale initiatieven ontwikkeld om dit onderwerp op korte termijn aan te pakken, waarbij de nadruk vooral ligt op het beroepsonderwijs. Deze uitdaging vraagt echter ook om een aanpak op basis van de (middel)lange termijn, zodat meer leerlingen en toekomstige studenten meer 'geconfronteerd' worden met technische aspecten en hun invloed/impact in het dagelijks leven.

Inspirerend bèta/technisch onderwijs heeft innovatieve contexten en concepten nodig om de relevantie van bèta/techniek voor de toekomst en duurzaam wonen aan te tonen. Hoewel veel innovatieve bedrijven en R&D-centra intensief werken aan nieuwe producten en diensten, bereiken deze innovaties de school en het onderwijs niet. Uit het SECURE-onderzoek blijkt ook dat het docenten ontbreekt aan voorbeelden van bèta/technische innovaties. Dit project zal deze innovatieve dimensie van bèta/techniek voor het onderwijsveld blootleggen.

 

Interreg V subsidie

Totale subsidiabele kosten: € 1.267.956,85
EFRO-bijdrage: € 633.978,41