Nieuw project euPrevent SNA helpt burgers gezonde keuzes te maken

01 feb 2019

Deze maand is het Interreg-project euPrevent Social Norms Approach (SNA) van start gegaan. Het project richt zich op ongezond gedrag dat binnen bepaalde groepen sociaal geaccepteerd is, zoals excessief alcoholgebruik onder studenten. Door middel van enquêtes en voorlichtingscampagnes wil het project mensen helpen hun gewoontes te veranderen.

Hans Teunissen, gedeputeerde van de provincie Limburg (NL), gaf deze week het startsein voor euPrevent SNA. Hij verwacht dat het project zal leiden tot een beter volksgezondheidsbeleid: “EuPrevent SNA zal waardevolle inzichten geven in hoe we jongeren en ouderen kunnen helpen bij het maken van gezonde keuzes.” Limburg is een van de partners van euPrevent SNA, samen met andere overheden, volksgezondheidsorganisaties en onderzoeksinstituten uit de hele Euregio Maas-Rijn.

EuPrevent SNA richt zich op gedrag dat ongezond maar toch maatschappelijk geaccepteerd is. Een goed voorbeeld is overmatig drankgebruik bij bepaalde groepen studenten. Eerstejaarsstudenten hebben 25% meer kans om dronken te worden op een feestje. De drinkcultuur wordt dus de 'sociale norm' onder eerstejaarsstudenten. Ook 55-plussers vinden een hoog drankgebruik vaak normaal: 60% van deze groep drinkt dagelijks alcohol.

De Social Norms Approach (SNA) is een aanpak om dergelijk 'normaal gevonden’ gedrag tegen te gaan. Vaak is zulk gedrag gebaseerd op onwetendheid of verkeerde aannames, zoals 'bier drinken hoort bij voetbal kijken' of ‘één glas wijn per dag is gezond’. Door middel van bewustwordingscampagnes nodigt de Social Norms Approach mensen uit om kritisch te kijken naar de redenen voor hun gedrag. In eerdere projecten is deze aanpak effectief gebleken om gedragsverandering te bevorderen.

EuPrevent SNA zal zich specifiek richten op studenten en ouderen in de Euregio, in de hoop het alcoholgebruik uiteindelijk terug te dringen. Bij de kick-off sprak staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid in een videoboodschap zijn steun uit voor het Interreg-project en zei dat hij “nu al uitkeek naar de resultaten”.

Meer informatie www.euprevent.eu

EuPrevent SNA is een samenwerkingsverband van 11 partners onder leiding van Mondriaan. Het project wordt ondersteund door het Interreg-programma Euregio Maas-Rijn, met 1,3 miljoen euro uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). Het project heeft een looptijd van drie jaar.