Made in the Euregio: flow-technologie

08 jan 2020

De website van het project IN FLOW is online. IN FLOW richt zich op de toepassing van flowtechnologie bij de productie van gezondheids- en verzorgingsproducten. Via een open platform en pilots worden bedrijven in de Euregio klaargestoomd voor de markttestfase.

Geneesmiddelen, vitaminen, cosmetica en geuren – waarom werken ze zoals wij willen dat ze werken? Omdat het vrijkomen van werkzame bestanddelen wordt gestuurd door niet-werkzame bestanddelen. Zonnebrandcrème moet een paar uur werken, parfum een hele dag. Een pil moet zijn werkzame dosis afgeven als hij de maag of de darmen bereikt.

Het niet-werkzame bestanddeel is dus een 'drager' die beïnvloedt wanneer, waar en hoeveel van de werkzame stof vrijkomt. Daarom is het een essentieel onderdeel van geneesmiddelen en cosmetica. Dit inkapselen van werkzame stoffen wordt 'formuleren' genoemd.

Flowreactor

IN FLOW zet in op een nieuwe, geavanceerde manier van formuleren: flowchemie. Hierbij wordt gewerkt met een nieuw type flowreactor dat het proces efficiënter, betrouwbaarder, veiliger en flexibeler maakt. De afmetingen zijn illustratief voor deze voordelen: terwijl eerdere reactoren zo groot waren als een kamer, is de nieuwe flowreactor slechts 80 centimeter lang. Hiermee wordt flowchemie een veelbelovende technologie voor het ontwikkelen van nieuwe, nuttige producten voor de gezondheidszorg, de farmaceutische industrie en de cosmetica-industrie.

De flowreactor van IN FLOW is efficiënter, betrouwbaarder en duurzamer. Afbeelding: Corning

IN FLOW

IN FLOW – een acroniem voor ‘innovation’ en ‘flow technology’ – wil de marktintroductie van flowtechproducten bevorderen. Er zijn al batches geleverd op basis van flowtechnologie en er is inmiddels sprake van Technology Readiness Level 3. IN FLOW werkt toe naar de markttestfase (Technology Readiness Levels 6-7). Het Open Technology Platform van het project moet bedrijven daarbij ondersteunen. Het dient als database voor bedrijven en als platform om kennis, technologie, protocollen, validatie, hardware, voorzieningen en de levering van eindproducten te delen. Er hebben zich inmiddels zeven bedrijven uit vier regio's van de Euregio voor aangemeld. De tweede doelstelling van IN FLOW is het ontwikkelen van infrastructuur en best practices. Tot slot gaat het project drie pilots uitvoeren in vier regio's, waarbij bedrijven zullen inspelen op de behoeften van eindgebruikers.

Interreg IV

IN FLOW bouwt voort op de kennis van een eerder Interreg-project, BioMIMedics. Dat project deed onderzoek naar nanomaterialen, waaronder medische toepassingen zoals geneesmiddeltoediening en -afgifte. BioMIMedics werd uitgevoerd in het kader van Interreg IV.

Website: www.inflow-emr.eu

IN FLOW wordt geleid door de Universiteit van Luik en loopt van 2018 tot 2021.