Gezondheidszorg helpt vluchtelingen aan werk: een win-winsituatie

02 jun 2019

Statushouders aan een baan in de zorg helpen is een win-winsituatie: terwijl zorgorganisaties kampen met een personeelstekort, willen vluchtelingen graag aan het werk. De Nederlandse zorginstelling Zuyderland is dit model aan het uittesten via een pilot. Inmiddels zijn 23 statushouders begonnen met een stage, waarna ze een opleiding tot Helpende Zorg en Welzijn kunnen volgen.

Zuyderland verwacht tegen 2022 ongeveer 1800 nieuwe verpleegkundigen en verzorgenden nodig te hebben. Om in dit tekort te voorzien, wordt een actief en creatief wervingsbeleid gevoerd. En daarom richt Zuyderland zich nu op vluchtelingen, want die willen maar al te graag aan het werk, zegt directeur Ageeth Bijl. “We weten dat mensen zich gezonder en gelukkiger voelen als ze participeren. En statushouders willen graag iets terugdoen voor Nederland. Via dit project geeft Zuyderland hun die kans.”

Uitdagingen

Er is echter expertise nodig om deze aanpak tot een succes te maken. Zorginstellingen lopen bijvoorbeeld aan tegen cultuurverschillen en taalbarrières. En hoe vind je statushouders die bij jouw instelling willen werken?

Zuyderland, de gemeente Sittard-Geleen en Vluchtelingenwerk Nederland organiseerden in juni een masterclass om kennis uit te wisselen. Bijvoorbeeld over het wervingsproces, dat een specifieke, intensieve selectieprocedure bleek te vereisen.

Lichi, Sanaa en Taha

Enkele van de deelnemers aan de pilot zijn de vluchtelingen Lichi (25, Eritrea), Sanaa (47, Syrië) en Taha (45, Syrië). Taha legt uit waarom hij gemotiveerd is voor de pilot, hoewel hij van huis uit eigenlijk laborant is: “In onze cultuur vinden we het belangrijk om goed voor oude mensen te zorgen.”

Lees het verslag hier. 

De pilot maakt deel uit van het Interreg-project IDZ-UDZ, dat wordt geleid door Familiehulp. Het project is gericht op het vinden van werk voor 500 vluchtelingen.
IDZ-UDZ ontvangt steun van Interreg Euregio Maas-Rijn, waarbij euro afkomstig is van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling en cofinanciering van het Waals Gewest, de Belgische provincie Limburg, de Nederlandse provincie Limburg en Noordrijn-Westfalen.