Terra Mosana | Geschiedenis en erfgoed van de Euregio binnen handbereik

26 apr 2019

Op 4 mei kunnen bezoekers van het Europatag-festival in Düsseldorf rondwandelen in het Belgische Renaissance-kasteel Jehay. Hoe? Door middel van virtual reality.

Terra Mosana toont geschiedenis en cultureel erfgoed uit de regio rond de Maas in Virtual reality. Bezoekers die tijdens Europatag 2019 in Düsseldorf de virtual reality-bril van Terra Mosana opzetten, kunnen rondkijken in het Belgische renaissancekasteel Jehay.

Welke rol speelt virtual reality in cultureel erfgoed? En waarom is het belangrijk dat Terra Mosana dit ontwikkelt? Muriel Van Ruymbeke van projectleider Université de Liège legt uit: ‘Virtual reality geeft de illusie van bewegen in tijd en ruimte. Je kunt de details van een 18e-eeuws plafond onderzoeken, de muren of grachten van een kasteel oversteken of de gebeeldhouwde façade van een kerk bekijken.’

Wetenschap
Maar virtual reality gaat verder dan dit speelse aspect: 'Wetenschappers kunnen er hoogwaardige data mee verzamelen, en het stelt curatoren in staat om hun erfgoed te monitoren.' Ten slotte kan virtual reality helpen bij het bewaren van erfgoed. 'Wanneer een monument verloren gaat of beschadigt raakt - zoals onlangs de Notre Dame in Parijs - kan virtual reality informatie erover bewaren.

Terra Mosana is gestart in 2018. Het project heeft onlangs laserscans uitgevoerd en ontwikkelt momenteel verhaallijnen voor nieuwe presentaties.


Meer informatie
Info en trailer Terra Mosana: www.terramosana.org
Europatag, 4 mei 2019, Düsseldorf