TREE wint RegioStars Award

03 dec 2021

Gisterenavond heeft de Europese Commissie de winnaars bekendgemaakt van de RegioStars Awards 2021, de Europese prijzen voor de meest opmerkelijke projecten in het kader van het cohesiebeleid. Het Interreg Euregio Maas-Rijn-project TREE (Training for integrating Refugees in the Euregio) won de RegioStars Awards 2021 in de categorie FAIR Europe: Bevordering van inclusie en antidiscriminatie. 

TREE - Training for Integrating Refugees in the Euregio

Het integratieproject TREE zou kunnen worden samengevat door te zeggen dat het al diegenen helpt die vluchtelingen helpen bij hun integratie in onze regio. Het project heeft de afgelopen paar jaar behoeftegerichte opleidingsprogramma's geïmplementeerd voor sleutelfiguren op het gebied van integratie, zoals maatschappelijk werkers, leraren en tolken, en is van plan zijn grensoverschrijdende werk de komende jaren voort te zetten. 

De ceremonie

Helena Dalli, Europees commissaris voor Gelijkheid, sprak met alle finalisten in de categorie FAIR Europe en kondigde TREE aan als winnaar van de stemming van de jury met de woorden: "Als ik kijk naar het project dat deze prijs krijgt, en naar alle inspanningen die zijn geleverd op het gebied van integratie en inclusie, kan ik niet gelukkiger zijn als ik de prestaties zie!"

De gastvrouw van de RegioStar Awards en Europees Commissaris voor Cohesie en Hervormingen, Elisa Maria Ferreira, lichtte de stemming verder toe door te zeggen dat de jury vooral onder de indruk was van de reikwijdte van het project, de grensoverschrijdende samenwerkingsdimensie, de associatie van universiteiten, en de focus op de levenservaringen van vluchtelingen en migranten.

Commissaris Ferreira sloot haar toespraak af met de volgende woorden: "Eén van de sterkste punten van het project was het innovatieve programma voor sociaal tolken. Dit programma leidde migranten op om sociale tolken te worden tussen de dienstverleners en de migranten en vluchtelingen die zij ten dienste stonden. Het overbrugde de sociale kloof om misverstanden te voorkomen. En zeg nu zelf, is dit niet nodig in Europa? Ik denk het wel!"

Wij zijn bijzonder trots op deze erkenning voor TREE. Een dikke proficiat aan het TREE-projectteam voor het winnen van deze prestigieuze prijs die het geweldige werk dat zij de afgelopen jaren hebben verricht in de verf zet!
 

RegioStars Awards

De RegioStars Awards 2021, die door de Europese Commissie in het leven zijn geroepen, zijn bedoeld om goede praktijken op het gebied van regionale ontwikkeling in kaart te brengen en originele en innovatieve projecten onder de aandacht te brengen die een inspiratiebron kunnen zijn voor andere regio's. In de woorden van commissaris voor Cohesie en Hervormingen Elisa Ferreira: "Het doel van de RegioStars Awards is om projecten te vinden die een lichtend voorbeeld van kwaliteit zijn en die anderen kunnen inspireren om te volgen." Voor de RegioStars-competitie van dit jaar zijn 214 inschrijvingen ontvangen, wat een nieuw record is en ons alleen nog maar trotser maakt dat één van onze projecten een prijs heeft gewonnen.