IDZ-UDZ

Vluchtelingen die oorlog of vervolging zijn ontvlucht, proberen hier hun leven weer op te pakken. Zodra ze in de regio zijn gesetteld, willen ze hier een toekomst opbouwen. Ze willen in Nederland, België of Duitsland weer aan het werk, en de meesten zijn zeer gemotiveerd.


In elk van deze landen lopen ze in de maatschappij echter tegen allerlei obstakels aan. Vooral de gezondheidszorg is sterk geïnstitutionaliseerd en aan strakke protocollen gebonden. Daarnaast ondervinden vluchtelingen vaak communicatieproblemen. Je hebt een behoorlijke talenkennis nodig om goed te kunnen communiceren in de zorg. Dan spelen er ook nog culturele verschillen, bijvoorbeeld in de omgang tussen mannen en vrouwen.

Aan de andere kant kampen verzorgingstehuizen en de thuiszorg met een tekort aan verzorgend, verplegend en ander personeel. De partners uit Nederlands en Belgisch Limburg en de Städteregion Aachen willen de genoemde obstakels wegnemen door een speciaal op de zorg gericht programma te ontwikkelen met een bemiddelingstraject, (bij)scholing en persoonlijke on-the-job-begeleiding voor vluchtelingen. Bovendien zullen de werknemers en zorgverleners van de betrokken organisaties een traject volgen om hun perceptie van vluchtelingen positief te beïnvloeden. 

Media
Brochure (Nederlands)

 

Projectfoto's