Nauwere samenwerking Belgiƫ-Duitsland bij beheer van Natuurpark Hoge Venen-Eifel

17 jul 2019

Natuurpark Hoge Venen-Eifel wordt door België en Duitsland gezamenlijk beheerd. De betrokken organisaties uit beide landen zijn bijeengekomen om een mission statement op te stellen over toekomstige grensoverschrijdende samenwerking.

Natuurpark Hoge Venen-Eifel wordt beheerd door drie instanties. Deze zijn gevestigd in Botrange (België), Nettersheim (Nordrhein-Westfalen) en Prüm (Rheinland-Pfalz). Al sinds 1971 vergaderen ze twee keer per jaar over zaken als natuurbehoud en toerisme.

Samenwerking

Toch voelden de Belgische en Duitse autoriteiten de noodzaak om nauwer samen te werken en een aantal nieuwe, gezamenlijke projecten op te zetten. Met steun van Interreg Euregio Maas-Rijn hebben zij vijf workshops georganiseerd om toekomstige aandachtspunten en doelstellingen te bespreken. Op basis van de input van 78 deelnemers is een mission statement opgesteld voor toekomstige grensoverschrijdende samenwerking.

Mission statement

Hierin worden onder meer ecologische corridors, bereikbaarheid, meertaligheid en educatieve voorzieningen aangemerkt als prioriteiten voor het natuurpark. Verder moeten toeristen beter worden geïnformeerd. “Bezoekers hebben soms nauwelijks informatie over het toeristische aanbod over de grens, ook al is het letterlijk om de hoek”, aldus Dominik Hosters van het kantoor in Nordrhein-Westfalen.

Taalbarrières

Het overwinnen van taalbarrières was een belangrijke doelstelling van de workshops, zegt François Charlier van het Waalse kantoor. Hij sprak met zijn Duitse collega's via tolken. “Dat simultaantolken was echt speciaal. Wij hadden mensen bij elkaar gebracht die zich met hetzelfde bezighouden, maar nog nooit ervaringen hadden uitgewisseld vanwege de verschillende talen.”

People to People

Het opstellen van een mission statement over toekomstige samenwerking is onderdeel van het Interreg-microproject Natural Park Prospects. Het project ontvangt EU-subsidie via Interreg Euregio Maas-Rijn.

Lees hier het artikel in Volksfreund.