Terra Mosana

Dit voorstel heeft als doel om de Euregio Maas-Rijn (EMR) als toeristische trekpleister en de gezamenlijke identiteit van EMR-burgers te versterken door cultureel erfgoed digitaal te benutten. Uitgewerkte narratieven in digitale vorm zullen de gemeenschappelijke geschiedenis van diverse steden in de EMR tonen. De digitale vorm zal uit 3D-modellen van het culturele erfgoed van de EMR bestaan en gepresenteerd worden als virtual & augmented reality in diverse EMR-steden. Burgers en toeristen krijgen enerzijds ervaringen te zien die het hele EMR-gebied in 3D weergeven, en anderzijds specifieke narratieven op de betreffende locatie in de vorm van virtual & augmented reality.

Door consequent de gemeenschappelijke geschiedenis van en verbindingen tussen de erfgoedlocaties te benadrukken, verwacht het consortium dat het toerisme toeneemt, de verblijfsduur langer wordt en zodoende het aantal hotelovernachtingen in de regio zal stijgen. Bovendien verwacht het consortium dat de belangstelling voor grensoverschrijdende identiteit toeneemt door de gemeenschappelijke cultuur en geschiedenis te benadrukken.

Het consortium wil diverse faciliteiten ontwikkelen (technisch platform, juridisch en ethisch kader voor digitale producties, gegevensstructuren, website) waarin toekomstige digitale producten kunnen worden geïntegreerd. Concrete producten zullen worden geleverd in de vorm van een EMR-brede tentoonstelling en digitale producties rond erfgoedlocaties in Luik (twee producties), Maastricht, Tongeren en Aken.

Web
www.terramosana.org