Dag van de Europese Samenwerking 2021: een virtuele tour

23 sep 2021

Dinsdag 21 september had Interreg Euregio Maar-Rijn de eer om jullie mee te nemen op een tour voor de Dag van de Europese Samenwerking 2021. Deze dag zet de vele resultaten van goed samenwerken zeer verdiend in de belangstelling. Ook wij deden dit jaar weer mee en gingen samen met de kijkers op een tour naar enkele projecten uit de regio.

Tijdens de presentatie gingen we op zoek naar de grensoverschrijdende samenwerkingen en hoe de verschillen op cultureel en regionaal niveau een impact hebben op de samenwerking. Onze projecten: LIVES (Litter free rivers and streams), EMR Digital Twin Academy, Wohnmonitor, Light Vehicle 25 en WearIT4COVID hebben hun deuren voor ons open gezet en gaven ons de mogelijkheid om eens achter de schermen te komen kijken.

WearIT4COVID

Tijdens onze virtuele tour ontmoette we Julie Vranken van de Universiteit van Hasselt. Momenteel is Vranken en haar team aan het werken aan een draagbaar apparaat voor Corona-patiënten dat de hele dag continu verschillende vitale functies meet. Momenteel zijn er ook klinische testen aan de gang van collega’s in België en Nederland om uit te proberen of deze apparaten uiteindelijk ook in een huiselijke setting gebruikt kunnen worden, zo legt Julie ons uit.

Wohnmonitor

Vanuit Aken kwam Fabian Thimm, van Region Aachen Zweckverband, ons bezoeken in de studio waar hij meer heeft uitgelegd over project Wohnmonitor. Dit project is gebaseerd rond het concept van de intense huizenmarkt in meerdere grote steden in de Euregio. Hiermee is hun doel ook om een grensoverschrijdend huisvestingsobservatorium op te zetten, dat zorgt voor transparantie op de woningmarkt. Dit gaat dan leiden tot een eventuele gecoördineerde ontwikkeling van huisvesting in ons drielandenpunt.

Light Vehicle 2025

Jan Stroobants werkt voor Flanders make in de Vlaamse stad Lommel aan het grensoverschrijdende project Light Vehicle 2025. Hij, samen met project partners uit Nederland, Duitsland en België, worden gedreven door de ambitie om het brandstofverbruik en de uitstoot van CO2 in auto's aanzienlijk te verminderen. Binnen hun Interreg-project ontwikkelen ze momenteel vier prototypes om dit te verwezenlijken. Waaronder een anti-roll bar, die Jan naar de studio bracht om de fysieke output van het werk dat hij en zijn collega's uitvoeren te demonstreren.

EMR Digital Twin Academy

Uit Wallonië hadden we Francois Strykers van Jobs@Skills die ons kwam uitleggen wat EMR Digitial Twin Academy van plan is om te bereiken in de volgende jaren. In de studio werd uitgelegd wat precies een digital twin is en hoe dit grensoverschrijdend project deze technologie gaat gebruiken om nieuwe beroepen en bedrijven te creëren in onze regio.Afgezien hiervan deelde Francois ook wat praktische ervaring over hoe het is om grensoverschrijdend en met verschillende culturele achtergronden te werken.

LIVES (Litter-free rivers and streams)

De kortste reistijd ging naar Sylvia Spierts-Brouwer, die ons LIVES ( Litter-free rivers and streams) representeerde. Ze werkt voor de provincie Limburg, de hoofdpartner van het project dat Duitse, Belgische en Nederlandse regionale autoriteiten en belanghebbenden samen brengt. Ze legde uit hoe belangrijk grensoverschrijdend werken is voor dit project omdat plastic geen grenzen kent. de meest recente gebeurtenis die duidelijk heeft gemaakt hoe belangrijk grensoverschrijdend werk is, was de meest recente overstroming in onze regio, die ook een enorme impact op het milieu heeft gehad.

Thank you

Wij willen graag iedereen bedanken voor het participeren in European Cooperation Day en voor het delen van de indrukwekkende verhalen. Ook willen we onze moderator, Simone van Trier bedanken, wie ons vlekkeloos door de verschillende regio’s heeft geleid, en last but not least willen we al onze collega's in heel Europa bedanken die zeer interessante evenementen hebben voorbereid, in het bijzonder ook de collega's van Interact die het publiek over het evenement hebben geïnformeerd en ons hebben ondersteund bij de organisatie.

Dag van de Europese Samenwerking

De Europese Unie viert elk jaar op 21 september de Europese Dag van de Samenwerking (ook bekend als EG-dag). Met de EK-dag vieren we dat er veel goeds naar boven komt als we onze krachten bundelen.